На вихідні з Чорноморська: Вовче лігво або садиба Дубецьких-Панкєєвих

14 августа 09:00 1759 0
На вихідні з Чорноморська: Вовче лігво або садиба Дубецьких-Панкєєвих
Місто

Літо 2020 року дало українцям можливість подорожувати своєю країною, і розпочати краще за все з красот свого регіону. І якщо сам Чорноморськ може запропонувати туристу тільки море, то околиці нашого міста багаті красивими дикими пляжами, лиманами, руїнами старих храмів і палаців.

Всього в 60 км від Чорноморська знаходиться неймовірно красива локація - садиба Дубецьких-Панкєєвих в селі Василівка.

Від Чорноморська до руїн садиби їхати лише годину. Найкоротший шлях лежить через Великодолинське-Прилиманське- Авангард (траси Р70 і Е58).

Під'їхати на авто можна прямо до заднього входу садиби.

Під вечір, на заході, руїни виглядають по-особливому атмосферно. Тепле світло заливає колись величні зали садиби, а промені сонця грають на старовинних стінах і кам'яних склепіннях, що зберігають чимало таємниць.

Сама садиба включає в себе палац (зараз в руїнах) і занедбаний прилеглий парк з розбитим фонтаном.

Міні-подорож займе півдня і вам напевно захочеться перекусити. А оскільки ніяких кафе по дорозі немає, кращим варіантом буде влаштувати пікнік прямо поруч з садибою. Неподалік є красиві дерев'яні гойдалки, які стали популярною фотолокацією. Поруч - невеличкий дерев'яний стіл.

Про садибу:

Садиба Дубецький-Панкєєвих більше відома як Вовче лігво. Таку містичну назву палац отримав завдяки Сергію Панкєєва - синові другого господаря маєтку і найвідомішому пацієнту Зигмунда Фрейда.

"Людина-вовк" Сергій Панкєєв був сином багатого землевласника, який незабаром після народження сина придбав будівлю в Одесі на вулиці Маразліївській, 20 і величезну садибу з власним лісом і озером в 30 кілометрах від міста, в селі Василівка. Як пише Святослав Лінніков, з раннього дитинства дитину мучили фобії, напади агресії, нічні кошмари. Один повторювався особливо часто: посеред ночі раптово відкривалися вікна в спальні і через них можна було побачити великий горіх, на гілках якого сиділо сім білих вовків. Саме на цей сон потім Панкєєв буде скаржитися всім психоаналітикам. І саме цей сон Фрейд в майбутньому поклав в основу аналізу проблем свого пацієнта. У 1918 році відомий психолог видав книгу «З історії одного дитячого неврозу», в якій виклав історію під назвою «Людина з вовками» ( «Вульфмен») і описав психоаналітичне лікування Сергія Панкєєва.

Сам Панкєєв писав про палац-садибу: "Наш маєток було дуже красивим: величезний, що нагадував замок, сільський будинок, оточений старим парком, який поступово переходив в ліс. Тут був також ставок, досить великий для того, щоб називатися озером ".

З приходом більшовиків садиба була і будівлею НКВД, і адмінбудинком для зернового колгоспу, і клубом з кінотеатром. Уже в 1922 році вона потребувала кардинального ремонту, а в 90-х повністю зруйнувалася. Місцеві жителі виймали віконні рами, двері, розбивали стіни на цеглу для власних будівель. На початку 2000-х обрушилася і головна західна стіна центрального корпусу. Зараз будівля може впасти повністю в будь-який момент, тому перебуваючи всередині треба бути особливо обережними


Однак варто зазначити, що зараз місцеві жителі вже більш трепетно ​​ставляться до свого надбання. Усередині садиби не влаштовують сміттєзвалищ, а навколо почали висаджувати дерева. Тому і від гостей васільївці чекають дбайливого ставлення. Лігво Вовка подарує вам нові яскраві враження і чудові фотографії, а ви натомість залиште територію навколо чистою і неушкодженою.

Донати на дрони для ЗСУ
НЕМАЄ КОМЕНТАРІВ
Для того, щоб залишити коментар, необхідно