Меню від шеф-кухаря світового рівня: у школі №2 Чорноморська оновили шкільну їдальню
У школі №2 Чорноморська провели повну реконструкцію шкільної їдальні. Тут не просто змінили меблі та придбали нове обладнання, а й повністю змінили концепцію дитячого харчування, почавши працювати з меню Євгена Клопотенка
Євген Клопотенко - випускник французької школи Le Cordon Blue, український ресторатор та шеф-кухар, засновник соціального проєкту «Нове шкільне харчування». Спеціально для українських шкіл були розроблені тижневі меню, які не лише полегшили роботу кухарів, але й розв'язали проблему безграмотно скомбінованої та одноманітної їжі в шкільних їдальнях.
Ще на початку нового шкільного року у школі №2 зробили ремонт їдальні, придбали нові меблі та обладнання для лінії роздачі гарячої їжі. А з 1 січня 2021 року в школі з'явилося і нове меню.
Слід зауважити, що директор школи Валерій Кушнір свого часу наполягав на тому, що запровадити лінію роздачі в чорноморських школах майже неможливо, адже коротких перерв не вистачить для того, щоб діти встигли зробити свій вибір, отримати порції та пообідати. Тому Перший інформаційний портал завітав до школи №2, щоб подивитися, як же працює оновлена система і чи дійсно зміни такі разючі.
Під час уроку ми поспілкувалися з кухарями, а на перерві - і з головними поціновувачами нового меню - учнями молодших і старших класів.
Тих, хто бував у цій ідальні ще рік тому, зміни дійсно вразять. Зникли старі столи зі строкатими клейонками, тепер на їхньому місці нові столи і стільці. "А ви подивіться, які в нас ложки й виделки!" - із щирим захопленням перериває нашу розмову дівчинка. І дійсно - гнучкі алюмінієві виделки назавжди зникли зі столів, тепер на лінії роздачі поруч з тацями нове столове приладдя з нержавійки.
Головний біль багатьох батьків - пиріжки та булки, що раніше горою височили та тацях та хапалися голими руками - тепер приховані за скляними вітринами.
Приємно вразила і сама лінія роздачі. Вся їжа тепла і, головне, різноманітна. Так, ми нарахували три види гарніру (пюре, гречка, макарони), п'ять видів м'яса (різноманітні котлети, відбивні, тефтелі) та цілих дев'ять видів салатів. За найдорожчий обід (пюре, відбивна, салат та компот) доведеться заплатити близько 35 гривень. В середньому ж смачно пообідати можна за 20-25 грн. А те, що це смачно, нам підтвердили і школярі, і вчителі.
Поки через карантин батьки не мають змоги відвідувати школу, вони можуть ознайомитися зі шкільним меню, за яким готують кухарі, на сайті проєкту CultFood. Ми ж змогли перелянути його у самій ідальні - для зручності кухарів для кожної страви, крім безпосередньо рецепту, прописана технологія приготування, характеристики якості готової страви та поради та примітки від Клопотенка
До того ж запевняємо батьків учнів школи №2 - жодних снеків, чипсів чи газованих напоїв ваша дитина у школі тепер придбати не зможе. Сподіваємося, вони назавжди зникнуть і з полиць інших дитячих закладів міста