Культурний ноу-хау в Чорноморську: на сцені кінотеатру пройшла... театральна вистава

29 января 02:47 414 0
Культурний ноу-хау в Чорноморську: на сцені кінотеатру пройшла... театральна вистава
Місто

У суботу, 27 січня, у чорноморці мали змогу відвідати театральну виставу “За годину до світанку”, яка вже стала в Україні хітом. Актори Київського сучасного театру Артем Лебедєв та Любава Грешнова прибули до нас зі столиці, щоб зіграти ліричну комедію про двох молодих людей, які випадково зустрілися в одній квартирі.

Проте роль квартири цього разу виконувала не театральна авансцена Палацу культури, а майданчик для екрану в єдиному кінотеатрі міста “Атмосфера”.

Частина глядачів була щонайменше здивована тим, наскільки непрофесійною була організація культурної події цього разу.

“Після того, як виставу перенесли до "Нептуна", організатори не зробили нічого, щоб повідомити власникам квитків про те, що щось змінилося. Більше того, буквально перед початком вистави представник організаторів, розсаджуючи власників квитків по вільних місцях, не тільки не вибачався, а й звинувачував їх у тому, що вони, нібито, повинні були самі поцікавитися, де саме і як мала відбутися вистава”, — написала про свої враження глядачка Ганна Натоптана.

“Весь час, поки йшла вистава, мені здавалося, що артисти засмучені. А коли виконавиця головної ролі Любава Грешнова наприкінці навіть вибачилася перед глядачами, стало зрозуміло чому. Я відчувала сором”, - додала ще одна свідок видовища Анжеліка Мошковська.

То що ж сталося і як позначиться цей інцидент на культурному майбутньому Чорноморська?

Позиція організатора Київського сучасного театру Людмили Куліш

Перенесення вистави з театру на сцену кінотеатру – це дуже ризикована справа, дуже виняткова. Ми пішли на цей ризик свідомо, тому що скасувати постановку - це підвести глядача, розчарувати. Ми давно гастролюємо в Чорноморську, ваші глядачі знають нас, довіряють, саме на цей спектакль дуже чекали.

Однак на сцені Палацу культури на Хантадзе, де наші актори неодноразово виступали і з початку повномасштабної війни, цю виставу зіграти не вдалося.

Причин нам не пояснили, просто відмовили, причому в усному порядку.
Ще 19 січня я написала листа адміністраторам сайту “Карабас”, щоб вони замінили афіші, оскільки нам вдалося домовитися з кінозалом “Атмосфера”. Тобто наперед попередили покупців квитків про зміну локації.

Вистава не затримувалася, розсаджування місць відповідало плану, було викуплено близько 60 квитків. Єдине, що стало причиною конфлікту з глядачами – це те, що чотири місцеві журналістки прийшли до зали та зайняли місця, які були викуплені. Вони не лише створили привід для скандалу, але ще й без дозволу почали знімати виставу, порушуючи цим авторське право.

З усього хочу зробити висновок, що найближчим часом гастролі до Чорноморська у нас не заплановані, якщо ситуація з ПК не проясниться. Залу кінотеатру вийшло використати, тому що саме в цій виставі на сцені беруть участь лише два актори. А зазвичай у нас грають по 7-8 людей. Плюс специфіка освітлення та інші нюанси авансцени.

Ми маємо низку проектів на весну, сподіваюся, що нам вдасться їх реалізувати на сцені чорноморського Палацу культури, яка нам усім підходить.

Позиція очільниці відділу культури Чорноморської міськради Юлії Кристанової

Ми справді багато років реалізуємо різні гастрольні програми у нас на головній сцені у Палаці культури. Організатори роблять заявку, і ми завжди йдемо назустріч, оскільки різноманітне дозвілля чорноморців – це те, в чому ми зацікавлені, це наша робота.

Випадок зі спектаклем "Година до світанку" не виняток. Проте за умов війни існують додаткові угоди, які організатори цього заходу відмовилися підписувати.

Йдеться про заборону збирати більше 50 осіб у залі, необхідність переривати виставу під час повітряної тривоги або брати на себе відповідальність за глядачів.

Ці правила діють абсолютно для всіх, ми не можемо робити винятків. Цей театр відмовився на користь альтернативного майданчика. Наскільки їм це вдалося, судити не мені – а глядачам.

Але на майбутнє я, як начальник відділу культури, нагадую, що наші двері завжди відчинені для гостей із гастролями. Ми завжди вам раді, готові допомогти з організацією та підготовкою, тільки не уникайте правил, які для всіх рівні.

Позиція власника кінотеатру "Атмосфера" у ТЦ "Нептун" Дмитра Чебана

Для нас це був надзвичайно цікавий, неординарний досвід. Коли з нами зв'язалися керівники театрального проєкту з проханням допомоги, ми негайно відгукнулися.

Так, явні прогалини в організації були, але не з нашої вини. Всю роботу щодо підготовки до вистави, як і продаж квитків, проводив Анатолій, який буквально все замкнув на собі. Він правив посадку за квитками буквально “олівцем на коліні”, не відповів на пропозиції виставити світло, яке потрібне для повноцінної гри артистів, створення атмосфери. Саме Анатолій пообіцяв міським журналістам вільні місця, які стали причиною конфлікту, щоб вони могли висвітлити подію.

Але ж спектакль відбувся. Я особисто на ньому був присутній, і мені дуже сподобалося. Ми мали честь познайомитися з артистами, так, вони були пригнічені організацією заходу, але загалом їм досвід виступу на нашому майданчику припав до душі, тож і ми готові співпрацювати і в майбутньому.

Відразу зазначу, що кінотеатр “Атмосфера” не конкуруватиме з театральною залою Палацу культури. З погляду бізнесу, це нерентабельно та не окупає всіх витрат. Але з метою творчих акцій, проєктів чи навіть самореклами ми готові пропонувати наш майданчик, якщо з різних причин міська сцена буде не готова приймати гостей. Мені цікаво бачити культурний зріз чорноморців, які готові ходити в кіно не лише на блокбастери, а й на авторські нішеві фільми.

Позиція директора центральної каси Чорноморська Анатолія Оскоми

Я в цій ситуації опинився взагалі між молотом і ковадлом. Хотів допомогти театру не зірвати виставу, яку з якоїсь незрозумілої для нас причини Палац культури не захотів проводити на своїй сцені. Вони навіть не повісили афіші, ніхто нічого не пояснив.

Коли ж майже за місяць було продано всього 35 квитків, то організатор дуже попросила мене знайти альтернативну площадку. А в нас, крім кінотеатру “Атмосфера”, нічого немає в місті. Тою я вдячний Дмитру Чебану та його дружині Карині, що відгукнулися і надали зал абсолютно безоплатно.

Щодо касового збору в 50 гривень на кожен квиток – то це звичайна практика: у вихідний день квитки не продають, касир вихідний. Це саме надбавка вихідного дня, і це не подвійний тариф зовсім. Не бажаєте платити зверху 50 гривень, будь ласка, купуйте квитки заздалегідь, як зробили більшість глядачів.

Щодо вибачень шановної артистки Любави перед глядачами, то я вважаю, це було неправильно. Глядач отримав багато задоволення від вистави, якщо самій актрисі не сподобалися умови, в яких їй вимушено довелося грати, то це необхідно говорити організаторам, це ж театральна етика. До чого тут глядачі? Не розумію.

Як бачите, кожна зі сторін, як і має бути, має свою версію суботніх подій. Перший інформаційний портал сподівається, що інцидент стане лише уроком, а не приводом гальмувати чи звужувати культурну програму в і без того не надто розпещеному Чорноморську. Дякуємо всім, хто був і буде причетний до театральних вистав у нашому місті.

Читайте нас Telegram, підписуйтесь на сторінку в Instagram та дізнавайтесь новини першими

Купити дрони для ЗСУ
НЕМАЄ КОМЕНТАРІВ
Для того, щоб залишити коментар, необхідно

Схожі новини

Культура
28 марта 2024

"Лютий" театр: чорноморців запрошують на прем'єру документальної вистави

Культура
10 мая 2023

В Чорноморськ повертається театр

Місто
27 марта 2023

У Чорноморську відбулася прем'єра дитячого гумористичного серіалу - подивіться і ви!

Культура
07 февраля 2020

У Чорноморську з успіхом пройшов моноспектакль англійською мовою

Культура
30 марта 2024

Не полишайте мріяти: в Чорноморську відбулася вистава про мистецтво на війні і війну у мистецтві

Культура
28 марта 2024

"Лютий" театр: чорноморців запрошують на прем'єру документальної вистави

Культура
10 мая 2023

В Чорноморськ повертається театр

Місто
27 марта 2023

У Чорноморську відбулася прем'єра дитячого гумористичного серіалу - подивіться і ви!

Культура
07 февраля 2020

У Чорноморську з успіхом пройшов моноспектакль англійською мовою

Культура
30 марта 2024

Не полишайте мріяти: в Чорноморську відбулася вистава про мистецтво на війні і війну у мистецтві

Культура
28 марта 2024

"Лютий" театр: чорноморців запрошують на прем'єру документальної вистави

Культура
10 мая 2023

В Чорноморськ повертається театр

Місто
27 марта 2023

У Чорноморську відбулася прем'єра дитячого гумористичного серіалу - подивіться і ви!