Все, що ви хотіли знати про поліцію Чорноморська, але боялись спитати

15 мая 03:35 678 0
Все, що ви хотіли знати про поліцію Чорноморська, але боялись спитати
Місто

Наша служба и опасна и трудна

И на первый взгляд как будто не видна..

Ці строки знаменитого шлягера цілком відповідають роботі співробітників Нацполіції в Чорноморську. Протягом багатьох років жителі міста критикували і виражали недовіру правоохоронцям. У деяких випадках - упереджено, але часом не обходилося і без реальних скандалів. Начальники відділення змінювалися, як пори року, при цьому неохоче спілкувалися з суспільством (винятком можна, хіба що, назвати лише підполковника Сергія Ляшенка, але й він не затримався в кабінеті на Хантадзе).

І хоча нерідко місцеві поліцейські звинувачуються в неквапливості (занадто довго їдуть на виклик) або нерозторопності (деякі заяви роками припадають пилом в тумбочці у слідчих), все ж важливо визнати: Чорноморськ - безпечне місто, попри військовий стан і важку економічну ситуацію для всієї країни. Скарг на наркоманів, що перекопують клумби, поменшало в рази, грабежі та інші правопорушення у стрічках новин викликають резонанс.

І до всього цього, безперечно, причетний підполковник Сергій Коротченко, призначений на посаду начальника відділу Нацполіції в Чорноморську у вересні 2023 року. Перший інформаційний портал вирішив з ним зустрітися, щоб дізнатися, як це - слідкувати за порядком у місті, де все частіше доводиться конкурувати з КП “Муніципальна варта”.

Андрію Миколайовичу, ось правда ж, що чорноморці у разі різноманітних конфліктів чи правопорушень звертаються не на 102, а дзвонять на номер “Мунварти”? У вас взагалі якісь стосунки з цим формуванням?

Ми співпрацюємо, вони виконують свої функції, ми - свої. І я не сказав би, що звертаються до поліції рідше, просто побутові конфлікти та ситуації, в яких достатньо допомоги Мунварти, відбуваються регулярно, а поліція реагує на реальні випадки правопорушень чи смерть.

До того ж, я не можу погодитися, що поліцейські їдуть довго на виклик. У мене є статистика за тиждень (шукає в документах – прим.)... Ось по Чорноморську у нас граничний час прибуття на виклик - 20 хвилин, і навіть у такий завантажений день як Великдень, мої співробітники встигали за 7 хвилин у середньому.

До речі, якщо цікаво, на Великдень було 48 повідомлень до диспетчера, це більше, ніж зазвичай, причому набагато. Свято ж.

Тобто ви не вважаєте, що співробітники “Мунварти” своєю роботою та популярністю витісняють поліцію у Чорноморську та навколишніх селах?

Ну, популярністю, може (сміється – дод.), але “витісняти” вони нас ніяк не можуть. Їхні повноваження регулюються одним законом (ст. 10 ЗУ Про участь громадян в охороні громадського порядку), а у нас - іншим (ЗУ Про Нацполіцію України). Тому роботи нам вистачає, навіть якщо Мунварту, як ви кажете, викликають частіше.

Давайте таки закриємо питання оперативності приїзду поліції на виклик. Раніше це пояснювалося тим, що на все відділення чи то не один патрульний автомобіль, який не приїде на вбивство, поки не закінчить з ДТП. Це так?

Можливо, раніше так і було, коли я ще тут не працював. Але зараз постачання у нас достатнє як від міської влади, так і від Міністерства внутрішніх справ. З вересня нам передано чотири автівки: дві для патрульного екіпажу, ще дві машини — слідству та карному розшуку.

Також ми повністю забезпечені пальним та техобслуговуванням, отже, всі виклики обслуговуються в межах зазначеної для Чорноморська норми (20 хвилин).

Гостре питання мобілізації. Нерідко можна почути, що силовики, в тому числі поліцейські, мають бронь від держави, а умовний сантехнік Вася зобов'язаний воювати. Скажіть, наскільки такі розмови обґрунтовані у межах нашого міста?

Не обґрунтовані, оскільки безпосередньо на фронті бойові завдання виконують цілі підрозділи зі співробітників Нацполіції. Що ж до нашого відділення - поки ми виконуємо свої завдання та супроводжуємо ТЦК під час роздачі повісток.

Але можу вас запевнити, якщо надійде наказ – ми його виконаємо без застережень. Якщо раніше правоохоронці стояли на спецобліку, то за новим законом його буде скасовано. Але що буде з містом, якщо в ньому не буде поліції, ще питання.

А загалом у Чорноморську фізично вистачає поліції? Я маю на увазі, чи штат укомплектований?

Ні, вакантні місця ми маємо, і це абсолютно нормально. Недокомплект у відділках та відділеннях Нацполіції практично скрізь. Причин для цього безліч, все-таки це дуже складна, відповідальна і часом невдячна робота, небезпечна.

Нам звичайно багато потрібно міняти, і ремонт зробити, і премії збільшити, але не зараз же, не під час війни. Водночас мерія дуже нам допомагає та фінансує, згідно з публічно-правовим договором.

Як ви оцінюєте Чорноморськ та околиці з погляду правоохоронця?

Мене перевели з Миколаєва вже у розпал повномасштабної війни. Через цю призму я оцінюю Чорноморськ як прекрасний, відносно спокійний та законослухняний. Справді, у зв'язці з КП “Мунварта” вдається підтримувати порядок і вчасно затримувати злочинців.

Організованої злочинності немає – принаймні до мене за майже 10 місяців такої інформації не дійшло, поодинокі випадки застосування вогнепальної зброї.

А чи є у вас якісь зауваження чи побажання до самих чорноморців, щоб і ми могли вам допомагати та робити наше місто ще кращим?

Слухайте, у нас досить непогана статистика розкриття злочинів. Причому на першому місці фігурує побутове насильство - обійдемося без цифр, і ті, що мають кримінальний характер.

Проте, як і раніше, гострими залишаються заяви про шахрайство. Понад пів сотні за останні три місяці, і це лише у нашій громаді. Фактично це коли шахраї через інтернет чи телефонний дзвінок знімають гроші з вашої картки. Але завжди – за вашою згодою. І ці злочини дуже складно розслідувати, вони, як правило, затягуються, маса процедур, а шахраї з кожним роком винахідливіші.

Тому велике прохання до всіх: зберігайте холодну голову. Навіть якщо вам зателефонував далекий родич і повідомив, що ви спадкоємець мільйонів, потрібно тільки продиктувати номер рахунку. І в критичних ситуаціях також уникайте обговорення фінансових питань із незнайомцями. Це убереже вас від вкрай негативних наслідків, а нас – від зайвої роботи (усміхається).

Донати на дрони для ЗСУ
НЕМАЄ КОМЕНТАРІВ
Для того, щоб залишити коментар, необхідно

Схожі новини