Тіна Шишканова: кандидат в мери "родом з дитинства"

23 октября 10:13 976 0
Тіна Шишканова: кандидат в мери "родом з дитинства"
Місто

Журналіст, начальник прес-служби, волонтер, громадський діяч, а тепер і політик Тетяна Шишканова, більш відома в Чорноморську як Тіна, виявилася єдиною жінкою-кандидатом в мери, яка дала згоду на відверте інтерв'ю. У 2015 році Тіна вже брала участь у виборах від партії "Самопоміч", але тоді вона скоріше була "групою підтримки". Сьогодні мама трьох дітей і бабуся двох онуків очолила місцевий осередок найбільшої в Україні політичної сили "Європейська солідарність", і про таке серйозне, а головне, раптове для багатьох рішення, ми і вирішили з нею поспілкуватися.

Тіна, почну, мабуть, з ключового питання, що саме сподвигло вас взяти участь в мерських виборах і чому саме від "Європейської солідарності"?

Я ніколи не хотіла займатися політикою, оскільки мені завжди здавалося, що ця діяльність суперечить всім якостям, які в мені виховав мій батько. Але коли минулого року вкотре була закрита на двомісячний ремонт понтонна переправа, а наш міський голова Валерій Хмельнюк, який проживає в Одесі, вкотре відправився у відпустку, я зрозуміла, що про наших городян просто нікому піклуватися. Це був яскравий приклад, коли влада самоусунулася, дозволивши людям щодня перебиратися через лиман на надувних човнах, переповзати через будівельні конструкції моста ... все це було дико. Саме це стало для мене переломним моментом, коли я усвідомила, що готова брати на себе відповідальність. А коли почалася передвиборна кампанія, я зрозуміла, що буду балотуватися на посаду мера, тому що це дає більше можливостей для підтримки команди

А чому "ЄС"? Тому що на сьогодні це єдина партія, яка цілком відповідає моїм особистим переконанням, а головне, сама несе чітку ідеологію. На жаль, спостерігаючи за тим, що сталося з прекрасною командою "Самопомочі", єдиним кредо якої було і залишається, грубо висловлюючись, "проти всього поганого і за все хороше", я прийшла до висновку, що сила політика лише в конкретиці його цілей. Тут мої цілі ідентичні з партійними: я теж бачу європейське майбутнє в Чорноморську.

Незважаючи на вашу публічну діяльність, про вас дуже мало особистої інформації. Яка у вас освіта? Воно відповідає новим обов'язкам в політиці?

Я закінчила факультет Менеджмент організацій в Одеському університеті ім. Мечникова. Але все моє дитинство пройшло в аграрному коледжі Сумської області, де викладав батько. Це найяскравіші спогади в моєму житті, а татів приклад відповідальності за себе та інших, а також, що ніколи нічого не можна отримувати безкоштовно, за рахунок впливових родичів або зв'язків, стали основою мого виховання.

А яке з численних місць роботи найбільш, що називається, "загартувало" вас і допомогло отримати потрібний досвід, щоб в майбутньому виконувати обов'язки градоначальника?

Протягом останніх п'яти років я виконувала обов'язки начальника прес-служби ІСРЗ (Іллічівський судноремонтний завод). Ось ці роки, проведені в такому величезному, жорсткому колективі, як би резюмували все мої особистісні якості, коли потрібно виконувати відразу безліч функцій. Ти і комунікатор, ти і помічник, ти і організатор різних заходів. Але головна якість, якої мені не вистачало і яка у мене виробилося саме на заводі - це жорсткість. Але не в класичному розумінні цього слова - не тиск на інших, ні крик, ні деспотія, а дисципліна, вміння будувати чіткий план дій, стояти на своєму і ніколи не боятися заявляти про свою незгоду, якщо ти дійсно дотримуєшся іншої думки.

Добре, Тіно. Тоді поясніть, як саме ви розумієте європейські цінності, які проголошують лідери однойменної партії, в рамках одного маленького міста?

У нашої команди немає чарівної палички, і ми не займаємося популізмом, не ставимо перед собою нездійсненних завдань. Сьогодні в Чорноморську потрібно розвивати сферу вищої освіти. Після школи наші діти змушені їхати в інші міста на навчання або регулярно їздити до Одеси. І тут постає вже друга проблема: якість громадського транспорту. Про транспорт скажу коротко і ємко: Чорноморськ повинен стати оператором маршрутних перевезень. Ніякої монополії і приватних компаній, які купують тендери за хабар і виходять на маршрут, не дотримуючись норм.

Що ж до освіти: в світі давно і успішно працює практика філій, не лише національних, але і західних університетів. Це цілком можна втілити і у нас в місті, більш того, з отриманням європейських грантів. Але це лише питання бажання влади і ентузіастів. У моїй команді є такий ентузіаст Ігор Гетьман, який дуже хоче розвивати цю галузь саме у нас в Чорноморську і вже спілкувався з цього приводу з європейськими фахівцями.

Тобто ви вже, не чекаючи результатів виборів, робите конкретні кроки! Схвально. Отже, ви назвали освіту і транспорт. Давайте ще один напрямок.

Ще навіть два. Це доступне середовище для людей з інвалідністю, причому не лише на візках, а й для городян з ментальними відхиленнями, з порушеннями зору, слуху ...

Для мене це не абстрактна тема. Моя мама дуже давно не виходить з дому після травми, і для неї можливість побачити місто - це тільки відеозаписи, які ми з дітьми знімаємо для неї. Саме тому в нашій команді є Андрій Лозовий, який також багато років пересувається на інвалідному візку. Разом ми обговорюємо доступність міського середовища і розглядаємо перспективи для його розвитку.

І це дуже важливо, що наша команда не займається теоретичними питаннями. Проблеми, які ми хочемо вирішувати, стосуються конкретно нас, і ми розуміємо, що робимо не заради "показухи", а в тому числі і для себе, для своїх близьких. Ось, наприклад, у нас є шикарний інженер-енергетик в команді - Дмитро Фус. Він має досвід роботи з європейськими компаніями, він до дрібниць знає, як переобладнати наші системи опалення, щоб жителі міста могли економити до 25% газу. І мені необов'язково знати, як саме це робиться технічно, але я точно знаю, що це важливо, від цього залежать цифри в наших платіжках.


Спасибі, досить наочно і навіть переконливо. Давайте перейдемо до найбільш гострого, з моєї точки зору, питання, а саме, вашої посади, підпорядкованої щодо директора ІСРЗ, а зараз і вашого конкурента на виборах від партії "Опозиційна платформа - За життя" Михайла Дуднікова. У партії, чия приналежність відсилає до явно проросійського олігарха Віктора Медведчука, Михайло Юрійович перебував з першого дня свого депутатства. Давайте сьогодні поставимо всі крапки над "Ї": виходить для вас робота на заводі, як для інших мистецтво і спорт, поза політикою?

Коли я прийшла працювати на ІСРЗ, Михайло Юрійович якраз балотувався на місцевих виборах від "Опозиційного блоку" і запросив мене в свою команду. Я дослівно пам'ятаю свою відповідь: "Не думала ніколи, що можу сказати вам "ні", але зараз я говорю категоричне "ні". І всі, хто нас з ним знає особисто, з тих пір прекрасно бачать, що наші політичні переконання розходяться. Я просто не можу зрозуміти людей, які вважають, що начальник на роботі - власник всього твого життя. Начебто в нас обов'язково повинні сходитися погляди на все: захоплення, мистецтво, політику ...

Так, але як ви оцінюєте роботу Дуднікова на громаду як депутата?

Дивіться, я працюю з ним як з керівником підприємства, я не встигаю вникати і оцінювати його політичні рішення. Для мене завод - це улюблена справа, величезний добрий організм, і я бачу, що його керівник - дуже сильний, розумний чоловік.

Якщо або коли ви посядете крісло мера, чи зможете ви протистояти тим рішенням, які будуть виносити на сесію ті ж депутати під керівництвом Михайла Юрійовича, якщо вони не будуть відповідати інтересам громади, не обертаючись на колишні теплі стосунки?

У нас з ним не теплі стосунки, наші стосунки сьогодні суто конструктивні і робочі. І я можу сказати лише одне: якби я не знала Михайла Юрійовича як людину розумну, яка не працюватиме на шкоду міста, я б не стала з ним працювати жодного дня.

Тіна, ким для вас є олігарх Михайло Рафаєвич і чи має він відношення до вашої політичної креатури?

Михайло Рафаєвич - це власник підприємства, на якому я числюся, як найманий працівник. Ніколи за весь час мого з ним особистого знайомства, він не надавав мені ніяких преференцій. Він вкрай рідко буває на заводі і кілька разів давав мені доручення щодо організації екскурсій, та й то в письмовому вигляді.

Як він поставився до того, що ви вирішили залишити завод і балотуватися в мери?

По правді кажучи, якось начальство взагалі подивилося на це крізь пальці. Думаю, вони подивилися на рейтинги і зрозуміли, що це не може закінчитися чимось серйозним (посміхається).

Наш мер Валерій Якович за свою довгу каденцію не раз був помічений у великих корупційних скандалах, що, безсумнівно, "підмочило" йому репутацію. Скажіть, яка сума потрібна вам для життя, щоб ніколи не стати частиною сумнівних корупційних схем?

Я вам скажу, що якби я хотіла стати їх частиною, влізла б у них набагато раніше. Я доросла людина, мій чоловік займається морським плаванням, у мене вже усталений спосіб життя. Я не відчуваю потреби в предметах розкоші, мені не потрібні великі накопичення, тому що моє уявлення про гідне життя не вимагає великих сум і витрат.

А ким фінансується ваша передвиборна кампанія, і в яку суму ви її сьогодні оцінюєте?

За це цілком відповідає обласний штаб, тому що їм наша участь теж вигідна: всі наші голоси йдуть і в загальний рейтинг партії. Але, як ви можете помітити, це фінансування далеко не таке пишне, як у багатьох інших кандидатів. Крім того, коли виникає пауза у фінансуванні, члени нашої команди зі своїх коштів її закривають. Загальну суму я поки не можу назвати, вона мені самій невідома, але для прикладу сьогодні я друкувала запрошення на концерт: чотири пачки паперу, фарба, послуги друку - 1 500 гривень. І ось так по дрібниці і збирається ...

Добре, і останнє питання, яке нині модно ставити всім кандідітам в країні від партії "Європейська солідарність". Як ви вважаєте, чому Порошенко програв вибори в 2019 році з рекордно великим відривом?

Я переконана, що ключову роль в падінні рейтингу п'ятого президента зіграло Міністерство інформаційної політики. Людям будь-якого віку потрібно було не нав'язувати нову державну ідею, а проводити освітні програми, поставитися до їх почуттів, виховання і традицій з повагою. А українців, незалежно від регіонів і укладу життя, буквально "переламали через коліно". Це завжди породжує бунт в такий вільної нації, як наша, і особисто я теж не сприймаю, коли комусь щось нав'язують. Мій батько завжди ставився до студентів з повагою, жодного разу не звертався до них на "ти". Ще з дитинства я твердо засвоїла, що дбайливо треба ставитися до почуттів будь-якої людини, прислухатися до неї, незалежно від статусу, положення в суспільстві і мови, на якій вона розмовляє.

Бліц:

Скільки років ви живете в Чорноморську? З 1986 року

Улюблена страва, яку ви можете самі приготувати? Червоний борщ

Останній фільм, який справив сильне враження? Це серіал "Роки і роки" (2019 рік). Сильна антиутопія.

Головний недолік? Безперервний перфекціонізм у всьому.

А яка перевага? Теж перфекціонізм. Ця риса має кілька сторін.

Ліки проти зморшок (не в сенсі гіалурону або ботоксу)? Проживати життя з усіма його викликами і уроками. Ніщо так не тонізує, як захоплююче життя!

Дайте пораду молодим журналістам. Гострі питання - це добре, але сарказм ніколи не повинен зачіпати почуття іншої людини.

Розмовляла Катерина Білоброва

Купити дрони для ЗСУ
НЕМАЄ КОМЕНТАРІВ
Для того, щоб залишити коментар, необхідно

Схожі новини

Місто
03 ноября 2020

"Ми не можемо відповідати за адекватність цієї людини": команда "Розумної сили" має намір відкликати свого депутата

Місто
29 октября 2020

У Чорноморську офіційно оголосили переможця на посаду міського голови

Місто
27 октября 2020

У Чорноморську намагаються запобігти можливим фальсифікаціям: представники всіх партій стежать за ТВК

Місто
27 октября 2020

Картинка вимальовується: кого чорноморці хочуть бачити у міськраді

Місто
09 ноября 2020

Дмитро Гуляєв - обличчя Чорноморська у районній раді

Місто
04 ноября 2020

Новообрані депутати міськради прийняли присягу: хто поведе Чорноморськ у світле майбутнє

Місто
03 ноября 2020

"Ми не можемо відповідати за адекватність цієї людини": команда "Розумної сили" має намір відкликати свого депутата

Місто
29 октября 2020

У Чорноморську офіційно оголосили переможця на посаду міського голови

Місто
27 октября 2020

У Чорноморську намагаються запобігти можливим фальсифікаціям: представники всіх партій стежать за ТВК

Місто
27 октября 2020

Картинка вимальовується: кого чорноморці хочуть бачити у міськраді

Місто
09 ноября 2020

Дмитро Гуляєв - обличчя Чорноморська у районній раді

Місто
04 ноября 2020

Новообрані депутати міськради прийняли присягу: хто поведе Чорноморськ у світле майбутнє

Місто
03 ноября 2020

"Ми не можемо відповідати за адекватність цієї людини": команда "Розумної сили" має намір відкликати свого депутата

Місто
29 октября 2020

У Чорноморську офіційно оголосили переможця на посаду міського голови