Геннадій Дашко: військовий, що більш потрібний тут, ніж на Донбасі

07 октября 08:38 1535 0
Геннадій Дашко: військовий, що більш потрібний тут, ніж на Донбасі
Місто

Наступний наш герой - кандидат на посаду міського голови Чорноморська - потомствений військовий, учасник антитерористичної операції на сході України, підприємець і керівник найбільшої в Одеській області організації ветеранів «Рапіра».

45-річний Геннадій Дашко балотується на цю посаду вже вдруге. У 2015 році він, будучи безпартійним, показав гідний результат, замкнувши трійку лідерів після таких гігантів місцевої політики, як Валерій Хмельнюк і Василь Гуляєв. У нинішньому сезоні Геннадій висувається від політичної партії «Пропозиція» і третім місцем, судячи з усього, задовольнятися не має наміру.

Геннадій, доброго дня! Розкажіть про ваші відчуття в якості кандидата? Чи відчуваєте ви різницю між своїм станом на минулих виборах і теперішнім?

Вітаю! Звичайно, різниця помітна. У 2015 році я балотувався на волонтерських засадах, працювали з командою на чистому ентузіазмі. У нас не було нічого, не було грошей: всю передвиборчу кампанію - мене і 25 кандидатів в депутати - ми вмістили в бюджет 40 тисяч гривень, з реєстрацією в ЦВК в тому числі. У нас не було досвіду, знань і тямущої програми. Зараз же ми чітко знаємо, що потрібно робити, розуміємо, як залучити виборця, і що з цим робити після виборів.

Ось особисто мені цікаво. Основний акцент, на якому будується ваша репутація - це ваша участь в АТО, системна проукраїнська позиція на місцевому рівні, яка підтверджується фактичною підтримкою ветеранів та їх сімей. Ще п'ять років тому цього було достатньо, щоб мати високий рейтинг. Я сама голосувала за принципом: кандидат - патріот чи недостатньо патріот? Але через п'ять років багато що змінилося, участь в АТО - не показник безапеляційного авторитету. Чи змінилося ставлення потенційних виборців до вас і вашої команди?

На мій погляд, змінилося в кращу сторону. Повторюся, тоді ми йшли на голому ентузіазмі, зараз за плечима у мене і моєї команди є налагоджена п'ятирічна робота і конкретний результат. Потрібно визнати, що наше суспільство часто аморфне, рідко залучається до колективного поліпшення міського середовища, але тим, хто прийма виклик, вдячно і активно висловлює підтримку. І люди сьогодні обирають не найкращого ветерана або кіборга, а обирають мера, який буде представляти їх інтереси. Тому я відчуваю велику впевненість як кандидат.

Ви закінчили Одеське військове училище, за освітою - артилерист, більш того, артилеристами були ваші батько і дід. Досить відомо, що ви добровільно вирушили в АТО в 2014 році, коли наша країна потрапила у велику біду. Зараз 2020 рік, війна триває, чому ви не на передовій?

Скажімо, кожен чоловік у нашій країні міг віддати невеликий борг батьківщині - це один рік, і цього було б достатньо, щоб закінчити цю війну ..

..але ви не кожен чоловік. Ви професійний військовий.

Я на початку своєї кар'єри служив в армії. Потім пішов з армії, тому що треба було чогось досягати у житті, а там це було неможливо. Працював то на одну компанію, то на іншу, потім сам зайнявся приватним бізнесом. Коли сталася анексія Криму та почалися збройні дії на Донбасі, я був уже повністю цивільною людиною.

У березні 2014 роки я пішов воювати добровольцем, пробув на передовій 30 днів, повернувся і до березня 2015 року залишався на службі в армії.

Тобто фактично протягом року ви віддавали борг батьківщині. Але чому зараз ви не на війні?

Тому що для продовження служби потрібно було підписати контракт. Це професійна служба на особливий період. Особливий період - це без вказівки кінцевого терміну. Ви ж розумієте, я цивільна людина, нехай і з військовою освітою, але я не був готовий залишити безстроково сім'ю, свій бізнес .. тим більше, що на той момент війна вже не була в такій активній фазі, як в період першої хвилі мобілізації.

Якби війна була більш агресивна, ви б підписали контракт і продовжили воювати з окупантом?

Я скажу більше: якщо зараз (не дай Бог) війна отримає більш агресивний поворот, я готовий підписати контракт.

Дякую за цю відповідь. Тепер хочу звернутися до вашої програми і пункту, який персонально мені найбільш імпонує, - припинення хаотичної забудови міської землі, зокрема, того, що від неї залишилося. Сьогодні це особливо актуально, коли стоїть питання відчуження пустиря на Парковій під уявний аквапарк. Загальновідомо, що кілька років тому городяни вже проводили мітинги і протести, спрямовані на захист схилів від будівництва готелів з апартаментами. Ви були однією з ключових фігур і організаторів цих акцій. На жаль, тоді громаді не вдалося відстояти свої інтереси, і зараз готелі похмуро височать над муніципальним берегом. Скажіть, чому не вдалося?

Дивіться, рішення про виділення землі для будівництва цих готелів було прийнято в 2010-2011 рр. А протестні мітинги ми почали організовувати лише на початку 2016, тобто, коли вже фактично почалося будівництво. Причина такої затримки цілком зрозуміла: більшість людей так чи інакше інертні, не готові на оперативну консолідацію. А адже саме перші місяці після голосування на сесії міськради грали ключову роль: чорноморці повинні були підписати відповідну петицію, масово прибути на громадські слухання, але цього не сталося, і за фактом ми почали боротися вже з наслідками, коли повним ходом йшло будівництво. Це було неможливо зупинити, тому що власники цих готелів мають в своєму штаті безліч професійних юристів, а ми могли надавати протидію тільки на волонтерських засадах. Єдине, що ми могли зробити в той момент - це знайти юридичні вади в порушенні процедури видачі цієї землі під забудову. Але, на жаль, ми їх не знайшли.

Серед інших версій існує і така, що в розпал «народного хвилювання» - назвемо це так - ви стали членом однієї популярної на той час політичної сили, розглядали можливість на цій хвилі напрацювати собі потенційний рейтинг, що в кінцевому підсумку внесло розкол в ініціативну групу, а самі мітинги поступово розсіялися.

Я дійсно тоді підтримував партію «Рух Нових сил» Михайла Саакашвілі, але я ніколи не виступав на акціях і жодного разу не заявляв про себе як про лідера протестного руху. Організувати масові мітинги - це не просто прийти і сказати, що я тут головний. Це була згуртована робота декількох людей і в цілому наших городян. Я ніколи не тягнув ковдру на себе, але я робив все, щоб ці мітинги збиралися.

Звернемося до ваших грошей. Ви як кандидат не зобов'язані заповнювати декларацію, ви зможете це зробити в разі перемоги. Разом з дружиною Поліною в 2009 році ви відкрили кондитерський магазин, який згодом переріс у невелику мережу. Це ваш єдине джерело доходу?

Ще я отримую пенсію по інвалідності. У мене друга група інвалідності.

А яка у вас пенсія?

2800 гривень.

Чи володієте автопарком?

У моїй родині один автомобіль Toyota 2009 року, зараз його ціна приблизно 9 тисяч доларів.

Таким чином, ви середньостатистичний українець без надприбутків. Скажіть, що фінансує вашу передвиборчу кампанію і в яку суму вона вам обійдеться за попередніми підрахунками?

Кампанію фінансує наша команда з 28 чоловік, включно зі мною. Всі ми платимо внески щомісяця в розмірі 2 000 гривень. Ці гроші йдуть на закупівлю наметів, листівок, оренду приміщення штабу. Плюс нам дуже пощастило з членом команди В'ячеславом Сопільняком, який володіє приватною рекламною компанією і розміщує на вуличних сіті-лайтах та білбордах нашу рекламу лише за ¼ орендної плати. Є ще два сітілайти, де немає мого зображення, а тільки бренд «Пропозиції» - їх оплата лежить цілком на центральному штабі партії.

Якщо підрахувати все це разом, то я думаю, ми вкладемось у бюджет 200 000 тисяч на всю кампанію, включно з реєстрацією кандидатів.

Геннадій, ваша партія протиставляє себе іншим політичним силам міста, які, так чи інакше, пов'язані з великими олігархічними і корупційними кланами. Хочеться нам чи ні, але після 25 жовтня в міську раду ваші конкуренти зайдуть, причому, ймовірно, в більшості. Політика - це дипломатія, здатність домовлятися. Скажіть, з ким ви готові сьогодні вступати в ситуативні союзи і заради яких цілей?

Ми готові домовлятися з будь-якими депутатами, якщо це буде на благо міста, будь то команда Пальчевського, Крука або Гуляєва.

А як ви будете визначати, що є благо для міста? Адже сьогоднішні депутати теж твердо переконані, що роблять добрі справи, але протестний електорат в Чорноморську стрімко зростає ..

Наше кредо - це відкрита влада. Усі значимі для міста питання, які будуть виноситися на розгляд сесії, повинні спочатку пройти стадію громадських слухань. В першу чергу, це стосується будівельних робіт, будь то новий аквапарк, готель або промисловий комплекс.

Крім того, я вважаю, що потрібно відновити спрощений спосіб підписання петицій. Ми в «Рапірі» регулярно збирали електронні підписи і знаємо, що це ефективний спосіб звернути увагу міської влади на проблемне питання для всієї громади.

Так, це було б просто чудово! І на закінчення задам, на мій погляд, делікатне питання: як особисто ви, Геннадій, ставитеся до критики?

Нормально ставлюся. Якщо критика обґрунтована, то готовий прислухатися і змінюватися, якщо в коментарях на Facebook мене назвуть дурником, то просто не стану звертати уваги. У будь-якому випадку вважаю, що критика повинна бути конструктивною, і це нормально і добре, коли вона є.

У соціальній мережі Facebook ви адмініструєте міську групу, де переважно відписуються, назвемо їх, праві патріотичні чорноморці. Регулярно в постах і коментарях спливає зла іронія і відверте глузування над чинним президентом Володимиром Зеленським. Причому, спрямовані не так на його політичну діяльність, а на особистісні характеристики: маленький зріст, сиплий голос, колишня професія і т.і. Дістається і його дружині, першій леді. Скажіть, чому ви не присікаєте ці публікації і чи готові до подібного на свою адресу, коли вступите на посаду міського голови?

Дивіться, у нас в групі немає премодерації, і ми просто фізично не можемо чистити всі публікації проти Зеленського - їх занадто багато. Але якщо я помічаю, що люди пишуть необгрунтовані образи на адресу людини - нехай це буде Зеленський, Порошенко або будь-який з учасників групи - я вважаю, що такого бути не повинно. Тим більше, коли мова йде про другу половину. Хоча б тому, що друга половина, а саме дружина, не завжди готова до вибору свого чоловіка. Моя дружина теж, до речі, була не в захваті від рішення брати участь в мерських виборах, саме через всі ті помиї, що лилися на мене ще в першій кампанії. Однак з часом Поліна прийняла мій вибір. Адже вона краще за інших знає, що мені ніхто нічого не може заборонити або відмовити, якщо я переконаний, що чиню правильно.

Улюблений музичний виконавець: Океан Ельзи, Святослав Вакарчук

В якому місті б ви жили, якщо не Чорноморськ: мені є з чим порівнювати, і це тільки Чорноморськ.

Ви марнославна людина? Ні вже ні.

Чехов або Сковорода: Чехов

Гордон або Скрипін: ох, ні той, ні той, але якщо вже треба обов'язково вибрати, то швидше це Гордон.

Ваше кредо у житті: Бути чесним.

Опишіть себе трьома словами: (кілька хвилин роздумів) Цілеспрямований, патріотичний, працелюбний

Розмовляла Катерина Білоброва

Донати на дрони для ЗСУ
НЕМАЄ КОМЕНТАРІВ
Для того, щоб залишити коментар, необхідно

Схожі новини

Місто
03 ноября 2020

"Ми не можемо відповідати за адекватність цієї людини": команда "Розумної сили" має намір відкликати свого депутата

Місто
29 октября 2020

У Чорноморську офіційно оголосили переможця на посаду міського голови

Місто
27 октября 2020

У Чорноморську намагаються запобігти можливим фальсифікаціям: представники всіх партій стежать за ТВК

Місто
27 октября 2020

Картинка вимальовується: кого чорноморці хочуть бачити у міськраді

Місто
09 ноября 2020

Дмитро Гуляєв - обличчя Чорноморська у районній раді

Місто
04 ноября 2020

Новообрані депутати міськради прийняли присягу: хто поведе Чорноморськ у світле майбутнє

Місто
03 ноября 2020

"Ми не можемо відповідати за адекватність цієї людини": команда "Розумної сили" має намір відкликати свого депутата

Місто
29 октября 2020

У Чорноморську офіційно оголосили переможця на посаду міського голови

Місто
27 октября 2020

У Чорноморську намагаються запобігти можливим фальсифікаціям: представники всіх партій стежать за ТВК

Місто
27 октября 2020

Картинка вимальовується: кого чорноморці хочуть бачити у міськраді

Місто
09 ноября 2020

Дмитро Гуляєв - обличчя Чорноморська у районній раді

Місто
04 ноября 2020

Новообрані депутати міськради прийняли присягу: хто поведе Чорноморськ у світле майбутнє

Місто
03 ноября 2020

"Ми не можемо відповідати за адекватність цієї людини": команда "Розумної сили" має намір відкликати свого депутата

Місто
29 октября 2020

У Чорноморську офіційно оголосили переможця на посаду міського голови