«Два мільйони на «бюро Погребняка»: чому маленьке КП стало об'єктом великих скандалів?

09 апреля 02:00 1445 0
«Два мільйони на «бюро Погребняка»: чому маленьке КП стало об'єктом великих скандалів?
Місто

Всього лише два місяці, як журналіст, блогер і екс-кандидат в мери Валерій Погребняк очолює КП "Чорноморське проектно-виробничо-архітектурно-планувальне підприємство", а воно вже набуло популярності, яку неможливо порівняти з усією чвертю століття його існування.

Так, жителі міста активно обговорюють діяльність новоспеченого чиновника, колективно звинувачуючи його то в неконструктивній роботі, то в лояльності до міської влади, а головний телеканал Чорноморська вже встиг шокувати платників податків незрівнянно високою зарплатньою новоявленого чиновника - аж 300 тисяч гривень на рік (або 25 тисяч на місяць). Оскільки до цього всього ще й з'ясувалося, що Погребняк вимагає на своє бюро 2 млн грн з бюджету, Перший інформаційний портал вирішив вивести Валерія "на чисту воду" і, нарешті, детально розпитати, що з себе представляє його відомство, які функції виконує, і навіщо йому, справді, стільки грошей.

Давай відразу щодо твоєї зарплати. Невже вона й справді така ж, як у самого мера?

Ну це, звичайно ж, смішно. Інформація про те, що на одного мене з бюджету виділяється 300 тисяч на рік, не відповідає дійсності. І будь-хто, хто хоча б поверхово знає про діяльність юридичних осіб, розуміє: жодне підприємство не може складатися з одного директора. Тому КП "Чорноморське проектно-виробничо-архітектурно-планувальне підприємство" (далі "ЧППАПП") - це я, бухгалтер і ще архітектор. Відніміть від зарплати ПДФО і військовий збір, виходить приблизно 6 тисяч грн на місяць. А я ще прийшов лише на 0,5% ставки, тому що не хочу навантажувати підприємство на початковому етапі роботи. Зараз моя функція, як начальника, залучати прибуток ззовні для подальшого розвитку.

Ось про функції докладніше. До твого приходу підприємство існувало більше 20 років, але ніхто не знає, в чому ж його завдання. Ось, наприклад, якщо хтось витоптав газон або поставив черговий шалман з пиріжками, це до тебе писати скарги?

Зрозуміло, ні. Для цього є давно всім відомі органи, а я, якщо чесно, не дуже розумію, чому мене часто згадують в темах про упущення роботи МУЖКГ, відділу торгівлі або комунального господарства ... Сьогодні, як і всі 20 років, функції КП "ЧППАПП" - це надання платних послуг, які прописані в статуті, нашим замовникам. Серед них: створення ескізів намірів забудови, розробка планів земельних ділянок для введення їх в експлуатацію, топо-геодезичне фото будівель, технічний огляд самовільно зведених об'єктів та інше.

Але я на цю посаду прийшов з іншими цілями, і я про це заявляв одразу. Я маю намір реформувати відомство в нове Агентство розвитку Чорноморська. Ось тут я зможу реалізовувати проекти, про які неодноразово розповідав і разом з Мішею (Михайло Чорний, депутат міськради VIII скликання, - прим. ред.) презентував на громадському бюджеті.

Ну ти можеш привести конкретний приклад?

Дивись, такі агентства з розвитку міського середовища є в більшості українських мегаполісів, куди ми любимо їздити з туристичними цілями. Одне з його завдань - створення єдиного дизайн-коду. У нас зараз такого немає, тому власник кожного магазину, аптеки або кафе облаштовує свій заклад так, як йому здається красивим, комунальники кладуть різну плитку, фарбують фарбою бордюри ... В результаті ми отримуємо "сіро-буро-малиновий базар" на головних вулицях міста.

Візьмемо за приклад Дніпро. Там меру Філатову сподобалася ця ж ідея звичайних активістів, він прийняв з них на роботу хлопця з художньою освітою, той створив Агентство розвитку Дніпра, і за три роки їх обласний центр помітно змінився на краще. Коли є дизайн-код і він прописаний юридично, порушники цього цільного архетипу піддаються санкціям і штрафам на муніципальному рівні. Світова практика.

Зрозуміло, в рамках роботи Агентства, я маю намір домагатися розвитку велосипедної інфраструктури, тому що Чорноморськ - не промислове місто, тут дуже затребуваний простір для пішоходів, прогулянок; дорога від роботи до дому може займати кілька хвилин і для цього зовсім не обов'язково мати автомобіль. Про це я також багато пишу, наводжу приклади з Заходу, де велотранспорт - найбільш популярний засіб пересування на короткі дистанції. Завдяки зворотньому зв'язку, я знаю, що багато чорноморців мене в цьому підтримують, а коли проекти почнуть впроваджуватися, прихильників велоінфраструктури стане ще більше.

Ок, це чудові ідеї. Однак ти ж розумієш, що у переважної більшості городян подібні ініціативи не викличуть захоплення на тлі маси інших невирішених проблем. Іншими словами, хто буде радий виділенню грошей на фарбування фасаду, коли в будинку тече труба?

Саме тому в ідеалі я б хотів вийти своїм підприємством на грантове фінансування, що практикується в інших агентствах. Ми, до речі, з Мішею і не чекали, поки мене призначать на цю посаду, ще на початку року подали заявку на участь в українській програмі фестивалів. І таких лотів на розвиток культурної, освітньої, інфраструктурної сфери проводяться десятки ...

До того ж, комунальне підприємство, на відміну від комунального закладу, має право отримувати гроші не лише з бюджету, але фактично заробляти як підприємець. Саме це я роблю зараз і буду реалізовувати надалі, щоб максимально скоротити чинники, від яких можу залежати.


Ну тоді зізнайся, навіщо ти просив 2 мільйони у депутатів? Так ще не фінансової, а земельної комісії?

Та то взагалі незрозуміло що (сміється). Нічого я не просив, тим більше у земельної комісії. Ми просто склали проекти Агентства на перспективу. Так, з них ми, як комунальне підприємство, вже зараз просимо міськраду оновити техніку для роботи, яка працює в кабінеті з 2004 року. Ти ж розумієш, що на такому давньому "залізі" нічого не можна зробити нормального, у нас навіть кольорового принтера немає.

Ми зараз тільки склали цей список, щоб представити міськраді, але сам кошторис не прорахований, я і Міша зараз з'ясовуємо, що у скільки обійдеться. Ну кругом-бігом прозвучала сума в 2 млн. Хтось десь почув, як це у нас буває, і почалося ... І вже не відмотати назад, хоча ніде така сума не заявлена, тим більше на папері.


Виходить, тебе звинувачують мало не в розпилі бюджету, насправді навіть не розібравшись в роботі твого підприємства? Типу раз комунальне, то "сидиш на потоках"?

Ну взагалі так. Уяви, багато депутатів навіть не знають, що цей 112-й кабінет (Валерій і бухгалтер КП працюють на першому поверсі пр-ту Миру, 33, - прим. ред.) у виконкомі ми займаємо не безкоштовно, а платимо за нього щомісячну оренду в 2 000 плюс комунальні.

У перспективі ми сподіваємося вийти на повноцінну коммунікацію з громадою, саме як Агентство розвитку, будемо підключати і нашу молодь зі Школи лідерів. Всі зможуть бачити, як ми працюємо і для чого, пропонувати свої ідеї та бачення. А поки мало хто хоче вникати, тому є багато місця для критики і чуток, але я до цього вже давно звик і ставлюся спокійно.

Розмовляла Катерина Білоброва

Купити дрони для ЗСУ
НЕМАЄ КОМЕНТАРІВ
Для того, щоб залишити коментар, необхідно

Схожі новини

Місто
23 апреля 2024

Суд над вбивцями Юрія Купріча: адвокат обвинувачення зненацька захворів

Місто
20 апреля 2024

У Чорноморську творчо відзначили День міста

Місто
11 апреля 2024

Ракетний удар по Чорноморську: загиблих побільшало, що відомо про стан постраждалих

Місто
10 апреля 2024

Вранці ворог атакував Чорноморську громаду ракетами

Місто
24 апреля 2024

У Чорноморську пройде аукціон на дрони для ЗСУ: серед лотів справді цікаві експонати

Місто
23 апреля 2024

Моніка Бєллуччі стала обличчям стоматології в Чорноморську: мешканців обурила недоречна реклама

Місто
23 апреля 2024

Суд над вбивцями Юрія Купріча: адвокат обвинувачення зненацька захворів

Місто
20 апреля 2024

У Чорноморську творчо відзначили День міста

Місто
11 апреля 2024

Ракетний удар по Чорноморську: загиблих побільшало, що відомо про стан постраждалих

Місто
10 апреля 2024

Вранці ворог атакував Чорноморську громаду ракетами

Місто
24 апреля 2024

У Чорноморську пройде аукціон на дрони для ЗСУ: серед лотів справді цікаві експонати

Місто
23 апреля 2024

Моніка Бєллуччі стала обличчям стоматології в Чорноморську: мешканців обурила недоречна реклама

Місто
23 апреля 2024

Суд над вбивцями Юрія Купріча: адвокат обвинувачення зненацька захворів

Місто
20 апреля 2024

У Чорноморську творчо відзначили День міста